top of page

Már gyermekkorom óta életem fontos része a természet, így szabadidőm nagy részét annak megfigyelésével és megörökítésével töltöm, melyre a mecseki környezet változatos élővilága remek lehetőséget biztosít. A PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán környezetmérnökként végeztem 2015-ben. Kedvenc témáim a vízi madarak, ezért gyakran keresem fel a környékbeli vizes élőhelyeket. Leseimet saját kezűleg készítem, és terepi tapasztalataim alapján igyekszem azokat a fotózásra legalkalmasabban kialakítani. Az elkészült fotókat személyes élményeimmel tűzdelt fotóblogomon és honlapomon publikálom, emellett gyakran küldök fotókat pályázatokra, rendezek kiállítást, vagy tartok előadásokat a témában. A jövőt illetően is szeretném, ha a fotózás, mint elsődleges hobbi maradhatna meg életemben, és a természet még sok bensőséges pillanatának lehetnék szemtanúja.

A BPH fotósai – riportsorozat (részlet)

(A riporter szerepében Völgyi Sándor, 2014. május)

portre.jpg

Mióta foglalkozol a fotózással, hogyan kezdődött, és miért pont a madarak a fő célpont?

Már az általános iskolai osztálykirándulásokon foglalkoztatott a fotózás, bár ekkor még, csak az emlékek megörökítése volt a cél, egy analóg kompakt géppel. Családommal gyakran tettünk kisebb, nagyobb kirándulásokat a számomra azóta is oly kedves mecseki környezetben, ahol időről időre szintén előkerült a fényképezőgép. A fő változást a 2006-ban megvásárolt Panasonic csúcskompakt hozta. Ettől kezdve, a túrák, már inkább a fotózás céljait szolgálták, amit a 2007-ben vásárolt Canon tükörreflexes váz, csak tovább fokozott. Szeretek kint lenni a természetben, akár csak egy távcső társaságában is, járni az utakat, felülni egy-egy vadászlesre, figyelni a vadakat, madarakat, és a természet apró rezdüléseit. E szemlélődések során szerzett élmények, később könnyen szolgálhatják az elkövetkező tervek és fotók alapját.

Miért pont a madarak? Szinte mindent szeretek fotózni, de a madarak fajgazdagsága, izgalmas, látványos és elérhető témát kínál. Az utóbbi időben látásmódomat jelentősen formálták az olyan igényes természetfilmek (pl. Vad Magyarország; Kinn az orosz vadonban; Fenn a csodás északon; A Duna, Európa gyöngyszeme), melyek a tájak és élőlények bemutatása mellett, lenyűgöző képi világba repítenek, akkor is, ha épp a négy fal közé szorulok.

Néhány fotódnál tudom, hogy sokat kísérleteztél, mire eljutottál a végeredményhez. Mi hajt előre ezeknél a témáknál, hogy újra és újra megpróbáld? Illetve mennyire vagy precíz az előkészületek során?

Valóban. Ha egy konkrét témát szeretnék megfotózni, az elég sok előkészülettel jár. Az ötlet megszületése után sok időt szánok a pontos tervezésre, és igyekszem minden eshetőségre felkészülni. Általában ez után jön a meglepetés, mert valahogy semmi sem akar úgy elsülni, ahogy azt elképzeltem. Ilyenkor igyekszem számba venni a problémákat, levonni a következtetéseket, majd orvosolni a hibákat. Tapasztalataim szerint, a távkioldós fotózás igényli a legtöbb előkészületet, mind technikailag, mind pedig egy adott faj viselkedésének megismerését illetően. Egy új téma megvalósítása, a tervek megszületése után, általában itthon kezdődik. Sokszor szobai körülmények között lemodellezem a megálmodott szituációt, de van, hogy makettet építek, vagy számítógépes tervrajzot készítek. A helyszíni telepítés során a terveket a terepi viszonyokhoz alakítom.

Mik a kedvenc fotótémáid, kedvenc helyszíneid, és milyen módszereket használsz, hogy megvalósítsd az elképzeléseidet?

Érintetlenségük, és vadregényes mivoltuk miatt, leginkább a vizes élőhelyeket kedvelem. Hosszú éveken keresztül édesapámmal, minden évben két-három hetet töltöttünk a csertői halastó madarainak megfigyelésével, és fotózásával. Táborozásaink idején, szinte részévé váltunk a mocsárvilágnak. Fotózási módszereim közül, a legtöbb lehetőséget talán a saját készítésű úszóleseim hordozzák magukban, melyek mobilitásuk révén, bepillantást engednek a mocsárvidék rejtett zugaiba is. Továbbá a témáktól függően használok még iglu lest, fekvő lest, reflexüveges mobil lest, és egy, az autónkra szabott álcát.

A teljes riport itt olvasható: http://birdphotography.hu/node/8975

bottom of page